CAYIRHAN GURBETCİLER
CAYIRHAN GURBETCİLER
CAYIRHAN GURBETCİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
CAYIRHAN FM AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 !!!! Fazla adlandırılamıyan bağımlılık Kumar Bağımılığı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Derdest
Admin
Derdest


Mesaj Sayısı : 382
Yaş : 34
Nerden : ankara
Kayıt tarihi : 01/02/09

!!!! Fazla adlandırılamıyan bağımlılık Kumar Bağımılığı Empty
MesajKonu: !!!! Fazla adlandırılamıyan bağımlılık Kumar Bağımılığı   !!!! Fazla adlandırılamıyan bağımlılık Kumar Bağımılığı EmptyCuma Mart 20, 2009 3:10 am

BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ DÜRTÜ DENETİM BOZUKLUKLARI

PATOLOJİK KUMARBAZLIK

DSM-IV’ te belirtildiği üzere, patolojik kumar oynamanın esas özelliği ısrarcı ve tekrarlayıcı maladaptif kumar oynama davranışıdır. Maladaptif davranışın özellikleri arasında zihnin kumarla meşgul olması; arzu edilen heyecana ulaşmak için artan miktarlarda para ile kumar oynama ihtiyacı; kumar oynamayı kontrol etmede, azaltmada ya da kesmede tekrarlayan başarısız çabalar; kaybedilenleri telafi için kumar oynama; bağlılığın ölçüsünü saklamak için yalan söyleme; kumar nedeniyle kişisel ve mesleki ilişkileri tehlikeye atma veya yitirme; borçlarını ödeyecek parayı temin için başkalarına güvenme bulunur.

Patolojik kumarbazların sayısının Birleşik Devletler erişkin nüfusunun %1 ila 3’ ü nü oluşturduğu tahmin edilmektedir. Bu bozukluk erkeklerde bayanlardan daha sık görülür. Bu bozukluğu olan erkeklerin babaları ile bayanların annelerinde bu bozukluğun bulunma olasılığı daha yüksektir. Genelde alkol bağımlılığı tüm nüfustakilere oranla patolojik kumarbazlarda daha yüksektir.

Patolojik kumar ile duygudurum bozuklukları, özellikle majör depresif bozukluk arasında bir beraberlik vardır. Diğer ilişkili bozukluklar panik bozukluk, obsesif-kompülsif bozukluk ve agorafobidir. Çocukluk çağı dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu patolojik kumar için bir predispozan faktör olabilir.

Suç içeren davranışları; sahte imza atma, zimmete geçirme veya dolandırıcılık gibi şiddet içermeyen davranışlardır. Tek bilinçli niyeti parasını geri almak veya borcunu ödemektir.

Sosyal kumar, patolojik kumardan özel durumlarda arkadaşlar ile oynanması ve önceden belirlenmiş kabul edilebilir ve tolere edilebilir kayıplara neden olması ile ayrılır.

Patolojik kumar genellikle erkeklerde ergenlikte, kadınlarda hayatın ileri evrelerinde başlar. Bozukluk bir artar, bir azalır ve kronikleşme eğilimindedir. Patolojik kumarda 3 faz görülür;


(1) Hastayı kendine bağlayan, yaklaşık bir yıllık gelirine eşit büyük bir kazanç ile sonlanan kazanma fazı,

(2) Hastaların hayatlarını kumara göre kurdukları ve mükemmel kumarbazlıktan aptal kumarbazlığa doğru yer değiştirdikleri progresif kayıp fazı,

(3) Hastaların büyük miktarda para ile çılgınca kumar oynadığı, borçlarını ödeyemediği, tefecilerin eline düştüğü, karşılıksız çekler yazdığı ve muhtemelen zimmetine para geçirdiği ümitsiz faz.

Hastalığın üçüncü faza ulaşması 15 yıl kadar sürebilir, ancak sonrasında bir veya iki yıl içinde hastalar tamamıyla bozulurlar.

Kumarbazlar nadiren tedaviye gönüllü olarak gelirler. Kanuni zorluklar, aile baskıları veya diğer psikiyatrik yakınmalar kumarbazları tedaviye getiren faktörlerdir.

Adsız kumarbazlar 1957’de Los Angeles’ da kuruldu ve adsız Alkolikler örnek alındı; ulaşılabilir bir dernektir. Büyük şehirlerde ve muhtemelen en etkili tedavidir. Herkesin itirafta bulunduğu, akran baskısının olduğu ve üyelerin kumar oynama içgüdülerine karşı koymalarına yardım edecek ıslah olmuş kumarbazların bulunduğu ilham verici bir grup terapi metodudur.

Bazı olgularda hastaları yatırma ortamlarından uzaklaştırma yoluyla onlara yardımcı olabilir. Kumardan üç ay süreyle uzak kalmadıkları sürece hastalardan içgörü beklenmemelidir.

ADSIZ KUMARBAZLAR KİMDİR?

Adsız Kumarbazlar, kadın ve erkeklerin ortak sorunlarını çözmek için deneyimlerini, güçlerini ve umutlarını paylaşmak ve de diğer kumar bağımlılarının iyileşmesine yardım etmek için biraraya geldikleri bir kardeşlik kuruluşudur.

Üyelik için tek koşul kumarı bırakma isteğinin olmasıdır. Adsız kumarbazlara üye olmak için hiçbir yaptırım ve ödeme yoktur, kendi gönüllü katkılarımızla ayakta durmaktayız. Adsız Kumarbazlar herhangi bir tarikat, grup, siyaset, kurum ve kuruluşa bağlı değildir; hiçbir anlaşmazlığa karışmak istemez; yanında ya da karşısında yer almaz. Birincil amacımız kumarı bırakmak ve diğer kumarbazlara yardım etmektir.

Birçoğumuz gerçekten kumar sorunumuz olduğunu kabul etmek istemiyorduk. Hiçkimse diğerlerinden farklı olduğunu düşünmek istemez. Bu nedenle kumar hayatımızın, başkaları gibi kumar oynayabileceğimizi ispat etmek için, sayısız boş girişimlerle dolu olması şaşırtıcı değildir. Her kumarbazın en büyük tutkusu bir şekilde, bir gün kumar bağımlılığını kontrol edebileceği düşüncesidir. Bu hayalin inatla sürmesi hayret vericidir. Bir çoğumuzu sefalete, hapishaneye, cinnete ve ölüme götürür.

Öğrendik ki kumarbaz olduğumuzu samimiyetle kabul etmemiz gerekir. Bu, iyileşmemizde ilk adımdır. Diğer insanlar gibi olduğumuz ya da olabileceğimiz hayali bu noktada son bulur. Kumar tutkumuzu kontrol altında tutma yetimizi kaybetmiştik. Gerçek bir kumarbazın bu kontrolü hiçbir zaman geri kazanamayacağını biliyoruz. Hepimiz, zaman zaman bu kontrolü geri kazandığımızı zannettik, ama böyle dönemleri – genellikle kısa- kaçınılmaz olarak hala çok az kontrol izledi, bu da bizi acınacak ve akıl almaz ahlak bozulmalarına götürdü. İkna olduk ki, bizim durumumuzdaki kumarbazlar ilerleyen bir hastalığın pençesindedir. Belirli bir zaman sonra daha kötü oluruz, hiçbir zaman daha iyi olmayız. Bu nedenle, normal mutlu yaşamlar sürdürebilmek için yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışarak belirli prensipleri günlük hayatımızda uygulamaya çalışırız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://cayirhangurbetciler.editboard.com
 
!!!! Fazla adlandırılamıyan bağımlılık Kumar Bağımılığı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Internet'te kumar ve çocuklarınız

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CAYIRHAN GURBETCİLER :: BAĞIMLILIKLARIMIZI PAYLAŞMA, KONUŞMA, YARDIM :: KUMAR BAĞIMLILIĞI-
Buraya geçin: