Derdest Admin
Mesaj Sayısı : 382 Yaş : 35 Nerden : ankara Kayıt tarihi : 01/02/09
| Konu: bilgisayar bağımlılığı Cuma Mart 20, 2009 3:14 am | |
| "İnternet bağımlılığına, bir hastalık olarak tıp kitaplarına girip girmemesini ve tanı kriterleri üstüne çesitli yayınlardaki farklı yaklaşımları bir kenara bırakıp yaklaşırsak, hiç değilse bazı kişilerde, aşırı ve günlük çalısmaları aksatıcı bir internet alışkanlığı olduğunu söyleyebiliriz. Bir kişi işindeyken kendini işine veremiyor, internetle ilgili hayaller kuruyorsa, evine gelince ilk işi yakınlarıyla ilişki kurmak, zorunlu ev işlerini yapmak yerine bilgisayarı açmak oluyorsa; gerçek ilişkiler yerine sanal dünyayı tercih ediyor, gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalıyor, çevreden bu konuda eleştiriler alıyor, defalarca azaltmak, sınırlamak istediği halde bilgisayar-internete ilgisini artarak sürdürüyorsa; özetle aşırı internet ilgisinden dolayı işi, evi ve gerçek dünya ile olan ilişkileri aksıyorsa, o kişide internet bağımlılığından bahsedilebilir.
Yapılan psikiyatrik araştırmalarda internet bağımlılarında dopamin ya da endorfin gibi maddelerin seviyelerinin arttığı, kumar bağımlılarınınkine benzeyen nörokimyasal değişikliklerin oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu kişiler gerçek dünya ile pek ilgilenmiyorlar, aile yaşamı anlamını yitiriyor, gerçek dostlarindan ve çevresinden uzaklaşan bu kişiler sanal dostları ile birlikte yeni bir yaşam kuruyorlar. Yine internet bağımlılığı konusunda yapılan bir anket çalışmasını cevaplayan internet kullanıcılarının %40'nın kendilerini bağımlı olarak gösterdikleri belirtiliyor. Beşte biri chat ortamlarını bir tür uyuşturucu gibi gördüklerini söylüyorlar.
Yine, yapılan araştırmalar, sürekli internet kullanıcılarının yüksek düzeyde depresyon ve yalnızlık hissettiğini ortaya koyuyor. ABD'de yapılan bir çalışmada haftada bir saatini internet ortamında geçirmenin depresyonun ortalama %1, yalnızlık hissinin %4, sosyal ilişki ve çevre kaybının %2.7 oranında arttığı saptanmıştır. İnternette sörf yapmanın tümüyle zararlı ve hastalıklı bir durum olduğunu söylemek mümkün değildir. Hatta internetin birçok kişi için yararlı olduğunu düşünen uzmanlar içedönük, utangaç ve sosyal fobisi olan kişilerin arkadaş edinmelerine ve kendilerini ifade etmelerine yardımcı olduğu görüşündeler. Fakat ölçüyü kaçırmamak şartıyla!
İnternet bağımlısı olup olmadığınıza dair testler de var: Center for On-Line Addiction tarafından hazırlanan internet bağımlılık testinde sorular, (1=Söz konusu değil ya da nadiren, 2=Bazen, 3=Sıklıkla, 4=Çoğu zaman, 5=Her zaman" şeklinde puan verilecek yanıtlanıyor.
SORULAR
1.Kararlaştırdığınızdan daha uzun süre internette kalıyor musunuz?
2.Internete çok zaman vermekten dolayı ev işlerini ihmal ediyor musunuz?
3.Eşinizle cinsel yakınlık yerine internetten cinsel uyarılmayı tercih ediyor musunuz?
4.Internet aracılığı ile yeni arkadaşlıklar kuruyor musunuz?
5.Hayatınızdaki diğer kişiler, internete ayırdığınız zamanın fazlalığından şikayet ediyor mu?
6.Internete fazla zaman ayırmanızdan dolayı notlarınız ya da okul ödevleriniz aksıyor mu?
7.Gerekli olan bazı seyleri yapmadan önce ilk iş olarak e- mail'lere bakıyor musunuz?
8.Internet dolayısıyla mesleki başarınız ve üretkenliğiniz olumsuz etkileniyor mu?
9.Size internette ne yaptığınız sorulduğunda kendinizi savunduğunuz ya da sessiz kaldığınız oluyor mu?
10.Yaşamınızla ilgili kaygılardan, sorunlardan internet vasıtasıyla kaçtığınız oluyor mu?
11.Kendinizi tekrar internete girmeyi hayal ederken buluyor musunuz? 12.Internetsiz bir hayatin sıkıcı, boş, kederli olacağı şeklinde duygulara kapılıyor musunuz?
13.Internette iken birisi sizi rahatsız etse ona kızdığınız, bağırdığınız ya da saldırdığınız oluyor mu?
14.Internet nedeniyle gece geç vakitlere kadar oturup uykusuz kalıyor musunuz?
15.Günlük işlerinizi yaparken interneti düsünüyor, internette olduğunuz zamanlarla ilgili hayaller kuruyor musunuz?
16.Internette iken `sadece bir kaç dakika daha' diyerek bağlantınızı uzatıyor musunuz?
17.Internete ayırdığınız zamanı azaltmak isteyip başarısız oldunuz mu?
18.Internette geçirdiğiniz zamanı başkalarından gizlemeye çalıştığınız oluyor mu?
19.Baskaları ile dışarıya çıkmak yerine internette daha fazla vakit geçirmeyi tercih ediyor musunuz?
20.Internette olmadığınız zaman keyifsiz, hırçın, sinirli oluyor musunuz? Internete girince bunlar geçiyor mu?"
DEGERLENDIRME...
Soruların yanıtlarıyla ortaya çıkan puan sonucunda; 20-49 puan, Ortalama bir internet kullanıcısısınız. Bazen internette fazla zaman harcıyorsunuz fakat internet kullanımını kontrol edebiliyorsunuz.
50-79 puan: Internet nedeniyle bazen ya da sıkça sorunlar yaşıyorsunuz. Internetin yasamınız üstündeki etkilerini değerlendirip, yeni düzenlemeler yapmanız gerekir.
80-100 puan: Internet kullanımınız yaşantınızda ciddi sorunlara yol açıyor. Internetin yaşamınız üstündeki etkilerini değerlendirip, yeni düzenlemeler yapmanız gerekir.
İnternet bağımlısı olup olmadığınızı öğrenmek için kurulmuş internet siteleri de var, eğer haftada en az 60 saat online kalıyorsanız www.internetaddiction.com adresinden kendinizi kontrol edebilirsiniz."
İnternet bağımlılık da yapsa, bir gün eminim radyo ve tv ye alıştığımız gibi ona da alışıp umursamayacağız. Siberuzay dönemi başlayacaksa, teknoloji bizi o günlere götürecekse, geçiş aşamasında, bazı patolojilerin ve izolasyonların olması kaçınılmaz. Eminim moleküler transformasyon icad edilmiş olsa idi, ya da edildi ise açıklanıp kullanılmaya başlasaydı, hiç kimse bilgisayarın başında oturup chat yapamazdı ya da net başında bunca zaman harcamazdı. Transformasyonun tadını ve cılkını çıkarırdı...
| <table style="TABLE-LAYOUT: fixed" width="100%" border=0><tr><td class=smalltext width="100%" colSpan=2></TD></TR></TABLE> |
| |
|